Solidaire stad
Brugge is een havenstad met een blik op de wereld. In een stad als de onze, waar mensen uit de hele wereld samenwonen, zijn ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit belangrijk. Ze dragen bij tot een meer open en solidaire samenleving. Wij vinden dat het stadsbestuur moet blijven inzetten op ontwikkelingssamenwerking en op initiatieven van Brugse organisaties die actief zijn rond internationale solidariteit. Wij zien Brugge als een solidaire stad die inzet op een actief lokaal vredesbeleid en die ons Belgische koloniale verleden duidt. Een stad die geen relaties onderhoudt met apartheidsregimes en het internationaal recht hoog in haar vaandel draagt. Een stad waar solidaire burgers elkaar vinden in de talrijke verenigingen voor internationale solidariteit.
Wat wij willen
Eén. Ontwikkelingssamenwerking, mag het wat meer zijn?
- We verhogen het stedelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking. Bij het begin van de nieuwe legislatuur leggen we een financiële norm vast waarbij een fors groeipad wordt afgesproken richting 0,7 procent van de stadsbegroting.
- We behouden de Noord-Zuidwerking van de stad en breiden die uit naar landen waarvan veel mensen in Brugge wonen en naar landen waar ngo’s of 4de-Pijlerorganisaties actief zijn.
- We steunen organisaties die werken rond internationale solidariteit en die de Bruggeling sensibiliseren en organiseren rond Noord-Zuidthema’s.
- We bouwen Brugge verder uit als Faire Gemeente, met een duurzaam aankoopbeleid en bewustmakingscampagnes.
Meer achtergrondinformatie
Brugge is al eeuwenlang een mondiale stad gericht op de wereld. Deze troef willen we inzetten om de ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit te versterken. We verhogen het stedelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking naar 0,7 procent van de stadsbegroting. Zo behouden we de Noord-Zuidwerking van de stad en breiden we die uit naar landen waarvan veel mensen in Brugge wonen. Deze internationale samenwerking moet de lokale noden van de landen in ontwikkeling ondersteunen, het kan geen ‘liefdadigheid’ zijn op voorwaarde van het westen. We hebben speciale aandacht voor sociale projecten die streven naar groene ontwikkeling, het wegwerken van armoede en het emanciperen van vrouwen en meisjes.
We ondersteunen ook organisaties en projecten die werken rond internationale solidariteit. We hebben hierbij zowel aandacht voor initiatieven in Brugge ter sensibilisering als engagement elders in de wereld. We bouwen Brugge verder uit als Faire Gemeente, waarbij we producten aankopen met een FairTrade label.
Twee. Een stad met een lokaal vredesbeleid
- We staan erop dat het stadsbestuur een ethisch financieel beleid voert met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Zo gaan we niet in zee met landen of bedrijven die terrorisme steunen.
- We zorgen ervoor dat er geen oorlogsmateriaal naar conflictgebieden wordt vervoerd via Zeebrugge.
Meer achtergrondinformatie
Ontwikkelingssamenwerking blijft natuurlijk symptoombestrijding van een groter probleem, namelijk de ongelijke handelspolitiek en buitenlandse politiek in België en de Europese Unie. We willen alle landen ondersteunen die streven naar politieke en economische soevereiniteit. Het stadsbestuur moet een ethisch financieel beleid voeren, met respect voor de mensenrechten en duurzame ontwikkeling. We gaan niet in zee met landen of bedrijven die terrorisme steunen.
Drie. Steun aan een actieve vredespolitiek in Palestina
- We organiseren geen handelsmissies naar Israël zolang dat land het internationaal recht schendt.
- We werken niet samen met Israëlische bedrijven die de bezetting van Palestina steunen.
Meer achtergrondinformatie
De oorlog in Gaza is, in verhouding tot de bevolking, de dodelijkste van de 21e eeuw als het gaat om burgerslachtoffers. In de eerste maanden van de oorlog stierven 250 mensen per dag onder de bombardementen van het Israëlische leger. In de eerste zes weken van de oorlog doodde Israël meer vrouwen en kinderen dan de Verenigde Staten deden in Irak in een heel jaar na de invasie van 2003. In januari betoogden 300 Bruggelingen tegen de oorlog in Gaza en de Israëlische bezetting. De stad moet de eisen van de Brugse vredesbeweging onderschrijven. Zo moet er een boycot komen waarbij alle samenwerking met het land wordt stopgezet, zolang het internationaal recht schendt. We onderhouden ook geen handelsrelaties of werken niet samen met Israëlische bedrijven die de bezetting van Palestina steunen. Zo volgen we het voorbeeld van Gent, dat na veel druk producten uit de bezette gebieden boycot.
Vier. Dekoloniseer Brugge
- We gaan het debat aan over ons koloniaal verleden.
- We gaan aan de slag met koloniale restanten in de publieke ruimte, dit doen we in samenspraak met de buurt, middenveldorganisaties en anderen.
- We voegen nieuwe standbeelden toe en noemen straten of pleinen naar Rosa Parks, Patrice Lumumba of Nelson Mandela.
- We blijven struikelstenen plaatsen en ondersteunen activiteiten rond de herdenking van 8 mei, verwijzend naar 8 mei 1945, de overwinning op Nazi-Duitsland.
Meer achtergrondinformatie
Brugge als solidaire stad moet ook het debat aangaan over het koloniale verleden. Leopold II, Belgisch koning die de kolonisatie van Congo vormgaf en zich gewelddadig verzette voor democratisering, kreeg zo een grote plaats in het Belgische straatbeeld. Het werk van internationale solidariteit moet samengaan met deze culturele strijd om onze maatschappij te dekoloniseren. We kiezen ervoor om de publieke ruimte te dekoloniseren, we denken na over de invulling van de Leopold-II laan. We willen hierbij verschillende partners bij betrekken, zoals de bewoners, middenveldorganisaties, academici en anderen.
We denken ook na over hoe we het verzet tegen kolonialisme en discriminatie een plaats kunnen geven. Denk dan aan historische figuren zoals Rosa Parks, die een belangrijke rol nam in de civil-rights beweging in de VS, Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo, vermoord door onder andere inmenging van België en antiapartheid verzetsstrijder Nelson Mandela.
De stad moet ook de herdenking over de gruwelen van het nazisme blijven herinneren. Net als andere steden kreeg Brugge het hard te verduren tijdens Wereldoorlog 2. Zij die zich verzetten tegen het naziregime horen een ereplaats te krijgen. We zetten de werkgroep Struikelstenen Brugge verder, zo willen we de slachtoffers herinneren in onze publieke ruimte. Daarnaast maken we werk van activiteiten en herdenkingsplechtigheden op 8 mei, in samenwerking met de 8-mei coalitie. 8 mei, verwijzend naar 8 mei 1945, vieren we namelijk de overwinning op het nazisme. Als solidaire stad willen we gehoor bieden aan vakbonden en middenveldorganisaties die opkomen voor mensenrechten, inspraak en tegen haat, racisme en seksisme.