Jonge stad
Jongeren verdienen hun plaats in de stad. Ze zijn experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, leren en zich amuseren. Daarom kunnen we, door hen aan het woord te laten, een schat aan voorstellen en engagement aanboren. Als het gaat over inspraak, ontspanning en welzijn van jongeren, neemt het jeugdwerk natuurlijk een cruciale plaats in. ‘Plaats’ moeten we hier ook letterlijk nemen: jongeren hebben meer groene, openbare ruimte nodig. Plaats om bij elkaar te komen en zich uit te leven. Daarnaast willen we voor alle jongeren de drempels verlagen voor deelname aan sport, spel en cultuur.
Wat wij willen
Eén. Laat het Brugs jeugdwerk bloeien
- In elke deelgemeente is een sterke permanente werking van het professioneel jeugdwerk nodig. We investeren daar in professionals en solide vrijwilligers om het aanbod te optimaliseren en nieuwe initiatieven op te starten.
- De jeugddiensten stimuleren we om in een open aanbod te voorzien op plaatsen waar de jongeren zijn. Een vindplaatsgericht gratis aanbod waar geen inschrijving voor nodig is.
- We stimuleren de jeugddiensten om extra aandacht te geven aan meisjes en vrouwen, die ondervertegenwoordigd zijn in de publieke ruimtes. We ondersteunen bestaande meisjeswerkingen en kijken naar het project G.I.R.L! van Howest.
- De opleiding van vrijwilligers met een migratieachtergrond geven we extra aandacht om de diversiteit in het jeugdwerk te verhogen.
- Jeugdbewegingen zoeken vrijwilligers en omkaderen hen. Het is ook aan de stad de jeugdbewegingen daarbij te steunen. Zo willen we de wachtlijsten om kinderen en jongeren in een jeugdbeweging in te schrijven wegwerken.
- Om de ontmoeting, uitwisseling en samenwerking tussen jongeren van de verschillende vormen van jeugdwerk te stimuleren, organiseren en ondersteunen we jaarlijkse gezamenlijke evenementen.
Meer achtergrondinformatie
Vandaag is het voor jongeren nog te vaak ieder voor zich. Heb je moeite met studeren omdat je geen eigen kamer hebt? Dat is je eigen probleem. Voel je je niet goed in je vel en kunnen je ouders geen psycholoog betalen? Pech! Jeugdwerk en onderwijs moeten gelijke kansen bieden aan jongeren en ze tegemoetkomen in hun noden. Jongeren hebben nood aan ontspanning, sociaal contact en culturele activiteiten in hun eigen omgeving. Het aanbod van jeugdwerkingen is vooral gericht op het centrum van Brugge, heel wat jongeren vallen uit de boot.
Daarom investeren we in een permanente jeugdwerking in iedere deelgemeente. We voorzien jeugdwerkers en staan bij in de opleiding van animatoren uit de wijken zelf. Zij kennen de wijken het best en weten waar de jongeren zijn. We zorgen ervoor dat activiteiten gratis zijn en dat jongeren zich niet moeten inschrijven, zo maken we het aanbod laagdrempelig. We hebben speciale aandacht voor de opleiding van vrijwilligers met een migratieachtergrond. We volgen hierin de doelstellingen die Jong Volk voordraagt.
Meisjes zijn veel minder aanwezig in de publieke ruimte, ze doen minder aan sport en ervaren veel drempels om deel te nemen aan sociale activiteiten van jongerenorganisaties. Tot 12 jaar is er een gelijke deelname aan jeugdactiviteiten door jongens en meisjes, daarna haken de meisjes af. Deze ongelijkheid is nog groter bij meisjes met een migratieachtergrond. We ondersteunen bestaande meisjeswerkingen zoals die van Route 36 en zetten in op vrouwelijke animatoren en jeugdwerkers. Zij kunnen inspelen op rolmodellen en interesses zoals dansen om een veilige en aantrekkelijke omgeving te bieden. Op die manier verbreden we het netwerk van jongeren en kunnen we iedereen kansen bieden in hun sociale en culturele ontwikkeling.
Met de coronacrisis werden jeugdbewegingen nog populairder tot op het punt dat jeugdbewegingen met wachtlijsten te kampen krijgen. De organisaties zijn constant op zoek naar vrijwilligers en omkadering. De stad kan de jeugdbewegingen hierbij helpen in de opleiding van animatoren en het voorzien van infrastructuur.
Het samenbrengen van diverse ervaringen in jongerenorganisaties versterkt het jeugdwerk. We willen jeugdwerkers en vrijwilligers van verschillende vormen van jeugdwerk met elkaar in contact brengen. Daartoe organiseren we jaarlijkse gezamenlijke activiteiten waarbij er uitwisseling mogelijk is tussen de verschillende werkingen. Op die manier kunnen good practices doorgegeven worden en gemeenschappelijke uitdagingen besproken worden.
Twee. Jongeren verdienen een plaats in de openbare ruimte
- De openbare ruimte richten we zo in dat alle jongeren zich thuis voelen, met voetbal- en basketbalveldjes, zitbanken, gender inclusief sanitair en drinkwaterfonteintjes.
- Luifels om te schuilen voor de regen en onderdelen van skateparken nemen we op in de officiële lijst van straatmeubilair. Zo maken we het makkelijker die dingen te plaatsen.
- We zorgen ervoor dat er overal groen en open ruimte is op wandelafstand, plekken waar jongeren zich kunnen uitleven.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren moeten zich welkom en veilig voelen in onze stad, ook zij verdienen een plaats in de openbare ruimte. We hebben aandacht voor sportinfrastructuur zoals voetbal- en basketbalveldjes en onderdelen van skateparken waar jongeren hun sportief kunnen uitlaten. We voorzien ook stadsmeubilair ter ontspanning zoals zitbanken. Daarnaast willen we drinkwaterfonteintjes voorzien én gratis toegankelijk sanitair. We kiezen voor degelijke toiletten waar iedereen gebruik van kan maken. Als (jonge) vrouw mag je lang zoeken voor een toegankelijk toilet, urinoirs zijn wijdverspreid in het centrum maar degelijke toiletten ontbreken. De bestaande openbare toiletten zijn vaak ook betalend, terwijl dit een basisrecht zou moeten zijn. We trekken het aanbod van gratis menstruatieproducten ook door naar openbare toiletten. We richten de publieke ruimte zo in dat ze toegankelijk is voor alle jongeren en bij uitbreiding alle Bruggelingen.
Jongeren moeten zich kunnen uitleven in alle wijken, ook zij die geen grote achtertuin hebben. Daarom zorgen we ervoor dat overal groen en open ruimte is op wandelafstand. Uit de grote jongerenbevraging in Brugge leek ook dat één van de belangrijkste wensen. Bij het heraanleggen van pleinen hebben we aandacht voor groen en basisinfrastructuur. Ongebruikte ruimte zoals leegstaande panden en braakliggend terrein nuttigen we om de publieke ruimte te vergroenen.
Drie. Infrastructuur op maat van jongeren en hun organisaties
- We voorzien meer lokalen voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen. Een lokaal dat je je eigen kan maken, is een ankerpunt voor een jongerenwerking.
- Elke jongere heeft recht op een sporthal en zwembad dicht in de buurt, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik.
- De infrastructuur van scholen openstellen kan een hefboom zijn om de noden te verhelpen, als investering in animatoren en conciërges.
- In alle deelgemeenten voorzien we fuifzalen in beheer van de stad onder het motto: betaalbaar en bereikbaar.
- Sporten en dansen moeten toegankelijker en goedkoper. Daarom bieden we laagdrempelige infrastructuur aan, geven we sport- en dansverenigingen voldoende werkingsmiddelen, toegang tot de schoolgebouwen en komen tussen in de kosten voor lidmaatschap van een sport- of dansclub
Meer achtergrondinformatie
Een sterk ingewerkt jeugdwerk heeft nood aan voldoende infrastructuur. We voorzien meer lokalen voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen. Belangrijk hierbij is dat jongeren een vaste plaats hebben waar ze zich steeds toe kunnen wenden. Daarnaast zetten we in op de infrastructuur van scholen om te voldoen aan de noden van jongeren. Klaslokalen kunnen perfect ingezet worden voor huiswerkhulp. We voorzien voldoende animatoren en conciërges om de gebouwen te onderhouden.
In alle deelgemeenten voorzien we fuifzalen in beheer van de stad onder het motto: betaalbaar en bereikbaar. Vandaag is dit niet aan de orde. Zo geven jongeren aan dat er onvoldoende plaatsen zijn om zich uit te laten om bijvoorbeeld iets te drinken of te dansen. Bestaande uitgaansplaatsen zijn vaak te duur en worden geteisterd door commercialisering.
Elke jongeren heeft recht op een sporthal en zwembad dicht in de buurt, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik. Sporten en dansen moeten toegankelijker en goedkoper. Daarom bieden we laagdrempelige infrastructuur aan, geven we sport- en dansverenigingen voldoende werkingsmiddelen, toegang tot de schoolgebouwen en komen tussen in de kosten voor lidmaatschap van een sport- of dansclub.
Vier. Laat jongeren mee de stad maken
- Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we jongeren, ook buiten de klassieke inspraakkanalen. We treden ze daarvoor tegemoet. We maken contact via het jeugdwerk en het onderwijs.
- Een goed functionerende jeugdraad vraagt om permanente professionele ondersteuning.
- De jeugdraad moet initiatiefrecht krijgen in de gemeenteraad. Dan kunnen jongeren punten op de agenda zetten.
- We maken een digitale plek waar jongeren vragen en voorstellen kunnen droppen en die ook kunnen laten ondersteunen door leeftijdsgenoten. We zorgen voor een brede bekendmaking van dit nieuwe online inspraakmedium.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren hebben een kritische kijk op de wereld, ze zijn gevoeliger voor bepaalde problemen en hebben specifieke noden. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende woning- en huurprijzen, vooral bij de jongere generatie. We betrekken jongeren in een democratisch debat over de stad. Bij het heraanleggen van straten en pleinen betrekken we jongeren. We bouwen daarvoor verder op de ervaringen van het bestaande jeugdwerk dat in 2022 al een grote bevraging deed bij jongeren. De schoolgaande jeugd kan ook betrokken worden via de scholen als het gaat om de inrichting van de buurt rondom de school.
De jeugdraad van Brugge heeft een belangrijke functie om specifieke problemen die jeugd aangaat te signaleren en aan te kaarten. We versterken dit democratisch kanaal door professionele ondersteuning. We kennen de jeugdraad het initiatiefrecht toe in de gemeenteraad. Zo kunnen jongeren belangrijke punten op de agenda zetten.
Tenslotte willen we ook alle jonge Bruggelingen de kans geven om hun stem te laten gelden. We voorzien een digitaal platform waar jongeren vragen en ideeën kunnen droppen. We promoten dit inspraakmedium zodat dit ook terechtkomt bij alle jongeren.
Vijf. Samenleven en veiligheid
- We stimuleren initiatieven om jongeren samen te brengen over alle verschillen heen: buurtevenementen, festivals …
- We zetten in op een laagdrempelige politie en versterken daarom de ploeg wijkagenten en de wijkteams.
- We zetten een Paars Punt op waar mensen seksueel misbruik kunnen melden. Zo kunnen slachtoffers terecht voor eerste hulp op medisch, psychisch en juridisch vlak.
Meer achtergrondinformatie
De stad heeft een belangrijke rol in de veiligheid en het samenleven van en met jongeren. We organiseren buurtevenementen, festivals en andere initiatieven om jongeren samen te brengen over alle verschillen heen. Op die manier werken we aan integratie en een goede sociale cohesie.
Samen met de jongerenwerkers zetten we in op wijkagenten om het veiligheidsgevoel te versterken. We doen dit op een laagdrempelige manier waarbij de agenten in contact staan met buurtbewoners, jongeren en jeugdwerkers. Zo kunnen we op een preventieve manier handelen.
We zetten een Paars Punt op in Brugge waar mensen seksueel misbruik kunnen melden. Brugge telt elfduizend studenten en daarnaast nog vele scholieren die graag eens uitgaan. Jonge mensen moeten zich te allen tijde veilig voelen ook in de late uren, daarom starten we een Paars Punt. Hier kunnen te allen tijde slachtoffers terecht voor eerste hulp bij misbruik.